luni, 8 aprilie 2013

COMBATEREA PADUCHILOR DE FRUNZE LA PLANTE

Combaterea daunatorilor la plante, paduchii de frunze


Combaterea Paduchilor de frunza

Paduchii de frunza sunt daunatori care inteapa si sug seva plantelor. Ataca aproape toate plantele din gradina, cartof, tomate, castraveti, mar, prun, piersic, coacaz, vita de vie, trandafir, specii ornamentale de foioase si conifere, fasole, morcov, cires, soc, varza, ardei. La plantele atacate de paduchii de frunze, frunzele se ruleaza, lastarii se rasucesc, mai rar produc basicari {coacazul negru} sau inrosirea frunzelor {mar}.

a. Protejarea dusmanilor naturali:
buburuza, crizopa, musca vargata, viespile parazite, plosnitele, pradatoare, gandacul calosoma, muscariu, larvele de licurici,urechelnita, tantarii paraziti, paduchele afidius, paianjenii si pasarile.

Animalele folositoare salbatice, într-un cuvant folositorii, trebuie mai întai cunoscuti si, apoi, protejati. Copiii trebuie instruiti de mici în aceasta directie. Un exemplu de protejare a unui folositor este instalarea de cuiburi pentru urechelnite.--> Printr-un ghiveci de flori se introduce o sarma, careia i se fixeaza la capat un betisor, în forma de T, cu rol de sustinere a continutului din ghiveci. Se introduce în interiorul ghiveciului, talas, fan sau muschi. Cu ajutorul sarmei care iese din ghiveci, acesta se agata de ramurile mai groase ale pomilor fructiferi. Urechelnitele, folosind   sarma ca o punte, patrund în interiorul ghiveciului, pe timpul zilei, beneficiind de un cuib ideal, lipsit de  pericole.

b. Mijloace de îndepartare

- Stropirea plantelor cu infuzie de vetricea;
- Stropirea plantelor cu plamadeala de pelin;
- Stropirea plantelor cu plamadeala semifermentata de urzica - sau cu extract de urzica ("zeama care musca");
- Stropirea plantelor cu plamadeala din feriga vulturului;
- Stropirea plantelor cu infuzie din frunze de revent;
- Stropiri cu alaun 0.4%;
- Stropiri sau prafuiri cu faina de bazalt (dolomita,cenusa);
- Indepartare cu jet de apa rece;
- Culturi asociate cu "plante-sanitar".

c. Mijloace de omorare, nepoluante

- Stropirea plantelor cu sapun de potasiu 1,5 —3%, eventual cu adaugare de spirt denaturat 1 —3%. în lipsa sapunului de potasiu se va încerca sapunul de rufe.
- Stropiri cu infuzie din iarba de tutun, cu sau fara adaugare de sapun sau spirt.
- Stropiri cu extract alcoolic din frunze de otetar (extract în alcool de 45 Vol %, utilizare în concentratie de  1—5%);
- Stropiri sau prafuiri cu preparate naturale de import: piretrina, rotenona, cvasia, Neudosan.
- Stropiri de  toamna (tarzie) în pomicultura, cu   preparatul lui Teobald;
- Stropiri de  primavara (timpurie), în pomicultura, cu ulei US-92.

d. Mijloace de omorare, poluante

- stropiri sau prafuiri cu un insecticid, de preferat Decis 2,5, Onefon 80, Oltitox 50, Bromofos 30, Lindatox 3 toate pentru insecte, Sintox 25 pentru acarieni {Acaricide}, Captadin 50 pentru fungicide {impotriva bolilor}, Dazomet pentru nematicide, Metaldehida 5 pentru melci {Moluscocide}, Warfarina {Rozitox} omoara soarecii si sobolanii, Icedin {sau sare DMA} impotriva buruienilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...