luni, 8 aprilie 2013

FLUTURI DAUNATORI, OMIZI, POZE, IMAGINI

Fluturi daunatori,poze, imagini, referat, lepidoptere, omizi


Lepidoptere Pyralidae

Fluturi de talie mica, cu anvergura de 30—35 mm si cu aripile anterioare triunghilare (cu varful la baza) au antenele filiforme, lungi. Omizile sunt nude si alungite.

Pyralidele sunt în general crepusculare. Ca daunatori ai produselor de origine animala sunt numai omizile, care înzestrate cu falci puternice rod produsul creindu-si galerii.

Din aceasta grupa de insecte, prezentam în paragrafele care urmeaza date despre cinci specii, care sunt destul de comune în depozite sau camari. Datele se refera asupra stadiului de imago, care desi propriu-zis nu provoaca nici o paguba deoarece nu se hranesc, trebuie însa cunoscute si distruse întrucat dupa împerechere, femelele îsi depun ponta pe produse si din oua eclozeaza omizile care sunt vorace, atacand si depreciind produsele de origine animala.


Aphomia sociclla.

Este un fluture cu anvergura de 26—38 mm, cu aripile, anterioare colorate în jumatatea posterioara în alb mat însa cu o nuanta roz, iar în jumatatea anterioara în cenusiu-verzui sau cenusiu-roscat si cu doua benzi brune dispuse trasversal. Catre marginea aripilor se mai gasesc doua puncte negre. Aripile posterioare sunt de culoare alb-galbuie, ca si capul.

Omizile sunt cenusii, cu o nuanta galbena si cu puncte brune, iar capul roscat.

Omizile stau de obicei introduse în tuburi pe care le confectioneaza din fire de matase. Se gasesc în biblioteci unde bortelesc legaturile din piele ale cartilor. In depozite însa pot distruge si fagurii de miere.

Galleria mellonella.

Este un fluture cu anvergura de 20—28 mm cunoscut în popor sub numele de gaselnita mare sau molia cerii. Prima pereche de aripi are marginea scobita si este colorata în brun-cenusiu sau brun-galbui si preserata cu pete castanii.

Aripile posterioare sunt cenusii si prevazute pe margini cu peri galbui.

Omizile sunt colorate în alb si prevazute cu negi negri pe care sunt fixati peri fini. Corpul este de culoare bruna deschisa.

In general, ciclul vital la specia Galleria mellonella se desfasoara în aproximativ doua luni, iar în  cursul  unui  an apar 2—3 generatii de fluturi.

Omizile distrug ceara de albine în care îsi sapa galerii pe care le captusesc cu fire de matase. S-a constatat ca o singura omida poate sa consume o cantitate de 0.4 g ceara pana se împupeaza.

Aglossa pinguinalis.

Fluture, cu anvergura de 18—42 mm denumit în popor molia de slanina, are aripile anterioare colorate în cenusiu închis cu doua benzi si 3—4 puncte cenusii deschise. Capul si toracele sunt cenusii, Aripile posterioare si abdomenul sunt cenusii si cu luciu.

Omizile sunt nude si colorate în brun, cu o nuanta închisa, aproape neagra. Pe substrat stau introduse în tuburi pe care si le construiesc din fire de matase. Omizile ataca untul sau slanina pe care le gauresc. Deprecierea acestor produse alimentare se accentueaza fiindca îsi depun excrementele pe ele.

Impuparea dureaza aproximativ 20 zile. Fluturii care apar raman în camere unde stau ziua asezati pe pereti complet imobili, iar noaptea îsi iau zborul. Se pot observa în jurul lampilor aprinse.

Aglossa cuprealis.

Fluture cu anvergura de 20—28 mm are aripile anterioare de culoare bruna-roscata, brazdata de doua linii dispuse în zig-zag, colorate în rosu deschis sau galben, iar între aceste linii si la mijlocul aripii un punct negru. Aripile posterioare sunt colorate uniform în rosu palid. Capul si toracele sunt brune, iar abdomenul rosu deschis.

Omizile sunt de culoare bruna, cu o nuanta neagra si cu luciu. Se gasesc în biblioteci unde rod îmbracamintea de piele a cartilor si unde îsi sapa galerii.

La împupare îsi alcatuie un cocon din fire de matase.

Mijloace naturale de combatere a fluturilor daunatori si omizi: In locurile folosite pentru depozitarea produselor atacate de fluturi se tin plante repelante ca frunze de nuc, sulfina planta intreaga, levantica, pelinul, urzica, usturoiul, ventricea, plante din care se prepara plamadeli si infuzii si se stropesc culturile din gradini, pentru indepartarea fluturilor si omizilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...