luni, 8 aprilie 2013

HORMONII SI FRUMUSETEA PIELII

Influenta hormonilor asupra pielii, frumusete


La pubertate incepe diferentierea dintre cele doua sexe prin aparitia asa-ziselor caractere sexuale secundare. Pe parcursul vietii diferentele dintre sexe se accentueaza. Elementele care imprima caracterele sexuale sunt genetice dar ele sunt accentuate si intretinute de secretiile hormonale. Chiar din primele faze de dezvoltare embriologica, glanda sexuala evolueaza spre testicul sau spre ovar. Hormonii sexuali masculini se numesc androgeni (andros = barbat si ghennao = nastere iar cei feminini sunt estrogeni (oistros = stimul puternic).

Intre aceste doua categorii de hormoni exista un raport caracteristic pentru cele doua sexe. Din acest echilibru reies caracterele proprii barbatului si femeii pe parcursul vietii in diferitele ei perioade. Daca acest echilibru este perturbat apar tulburari care se repercuteaza si asupra functiei pielii si a sistemului pilos. Actiunea celor doua tipuri de hormoni este opusa. Androgenii stimuleaza activitatea glandelor sebacee si sudoripare, si determina ingrosarea stratului cornos al pielii. Excesul de androgeni determina excesul seboreic si multe complicatii ulterioare, si in acelasi timp face sa creasca parul pe fata, corp, maini si picioare, iar in imprejurari deosebite, impiedica cresterea parului de pe cap.--> Activitatea estrogenilor este inversa: ei tempereaza secretia sebacee, si deci stratul cornos este mai subtire. Este vizibil ca pielea femeii este mai subtire ca la barbat, parul de pe cap mai des, iar cel de pe corp mai rar si mai putin dezvoltat. Daca pe parcursul vietii se produce un dezechilibru in balanta hormonala aspectul se modifica in functie de raportul hormonal.

Din nefericire femeia este mai expusa la dezechilibre hormonale, care aduc dupa sine schimbari inestetice al aspectului fetii.

Distributia si intensitatea pigmentului din piele este de asemenea sub dependenta estrogenilor; androgenii fiind mai putin pigmentogeni.

Anumite leziuni inestetice ale pielii se intalnesc mai des la femei datorita faptului ca intre piele si functia genito-endocrina este o relatie foarte stransa, si orice tulburare la acest nivel poate avea un ecou asupra tenului. De-a lungul anilor femeia trece prin diferite epoci de transformare hormonala, secretia glandelor sebacee se mareste, apar comedoane, acnee, iar transpiratia isi schimba compozitia chimica capatand un miros caracteristic.

Din practica se constata ca la  unele fete ca si la femeile fara copii, acneea se poate mentine si apar unele pete maronii cu aspect caracteristic. De asemenea comportamentul general si echilibrul nervos si psihic sufera transformari si oscilatii in perioada menstruala. Pielea si mai ales cea de pe fata, ia parte la toate aceste stari. Tinerele care au acnee au de suferit foarte mult pentru ca la ciclu, toate leziunile se accentueaza, apare o noua recolta de puncte negre mari si profunde, pete rosietice etc.

In toata aceasta perioada de pubertate, de transformari sau furtuna hormonala tanarul trebuie sa-si gaseasca resurse pentru echilibrul sau fizic si psihic. Miscarea in aer liber, gimnastica, sportul in general si mai ales preocuparea pentru ingrijirea igieno-estetico-cosmetice a pielii si in general, au rolul de a mentine echilibrul psihic al tanarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...