luni, 8 aprilie 2013

INGRASAMINTE NATURALE DE ORIGINE ANIMALA

Ingrasaminte naturale de origine animala, ecologice


1. Gunoiul de grajd


Gunoiul de grajd este bine cunoscut in tara noastra. Dam  in continuare unele date privind compozitia chimica:

Toate speciile de animale furnizeaza un gunoi valoros, inclusiv porcii. Cel mai valoros gunoi este cel de pasari, urmat de cel de ovine si caprine. Cel mai eficient mod de utilizare a gunoiului de pasari este introducerea lui in compost sau folosirea lui ca ingrasamant suplimentar, sub forma lichida. De mentionat ca, cu cat un gunoi este mai descompus sau mai uscat, reactia lui trece de la neutru la slab alcalin, putand fi utilizat, ca si compostul, in calitate de ingrasamant fiziologic alcalin (de exemplu, mranita are un pH intre 7 si 8). Regula este valabila si in sens invers: cu cat un gunoi este mai proaspat, mai bogat in must, cu atat el este mai acid.

Se stie ca gunoiul de grajd se foloseste în cantitati de 20 t/ha (mranita; de regula, pe rigola sau la cuib), 40 t/ha (gunoiul fermentat) si 60—80 t/ha (gunoiul semifermentat), îngrasarea cu gunoi de grajd efectuîndu-se o data la doi ani.--> 2. Faina de sange

Substanta organica 60 - 70; N 12,0; P 1.5; K0,8; Ca 1,0%. Atunci cand se dispune de acest ingrasamant deosebit de valoros, se foloseste ca ingredient pentru compost sau ca ingrasamant suplimentar, sub forma lichida, fiind solubil in apa.

3. Faina de oase

Substanta organica 30; N4- 5; P 18—22; K 0,2; Ca 27%. Este un fosfat tricalcic, insolubil, utilizabil ca îngrasamant de baza pe soluri acide.

4. Faina de coarne si copite


Substanta organica 65-75; N 10-12%. Ca si faina de sange, este un ingrasamant cu azot, dar, fata de primul, azotul se gaseste intr-o forma mai greu asimilabila.

5. Urina de animale

Inainte de administrare se dilueaza cu apa 1:2. Se stropeste solul de sub plante, avandu-se grija sa nu se ude plantele. Deoarece mirosul de urina atrage mustele daunatoare verzei, cepei, morcovului etc, ingrasarea se va efectua, mai bine inainte de semanat, in cantitate de 10 l/mp.

6. Mustul de gunoi de grajd

Se foloseste ca si urina, fara a se mai dilua cu apa.

7. Plamadeli din dejectii de animale

Se prepara din balega uscata de bovine (reteta si modul de folosire se prezinta la capitolul privind preparatele fitofarmaceutice naturale), din gunoi curat de pasari sau, in lipsa acestuia, din gunoi curat de ovine, caprine sau iepuri.

Plamadelile se pot prepara in doua feluri:

In vase de tabla sau plastic. Se toarna peste ele apa, in raport de 10 l apa peste 1 kg dejectii de pasari, respectiv 5 l apa pentru alte dejectii. Se amesteca bine. Dupa 14 zile de fermentare, timp in care plamadeala se agita zilnic, ingrasa mantul este gata pentru administrare; Se introduc dejectiile intr-un sac de iuta, iar sacul se introduce intr-un butoi cu apa, agatandu-se de o scandura fixata pe gura butoiului.

Butoiul se acopera cu o folie. Dupa 14 zile plamadeala este gata. Se administreaza cu stropitoarea, de la care s-a indepartat sita, stropindu-se solul de sub plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...