luni, 8 aprilie 2013

MOS CRACIUN, MOSUL POZE, CRACIUNUL

Mos Craciun


De sute de ani incoace, Mos Craciun, care are resedinta la Polul Nord, vine in ajunul Craciunului, in sania lui trasa de reni, pentru a aduce cadouri tuturor copiilor. Tot anul, este foarte ocupat sa construiasca jucarii in atelierul sau, ajutat fiind de spiridusii lui. Un rol important in crearea mitului l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore. Conform mitului, Mos Craciun se strecoara cu mare grija, pe horn[cos] sau pe fereastra, pentru a nu fi observat de nimeni si lasa cadourile copiilor sub brad, de aceea nu l-a  vazut nimeni niciodata.
In general ni-l imaginam pe Mos Craciun ca fiind un personaj simpatic, dolofan si zambitor, îmbracat într-un costum rosu cu marginile albe simbolizand zapada, incins cu o curea din piele si cizme din piele, având o barba lunga si alba si locuind intr-o tara nordica. In ajunul Craciunului, 24 decembrie, copii cei mai mici il astepta pe Mos Craciun cu emotie si nerabdare, asteptarea lor fiind pe cat de naiva si vizibila, pe atat de indispensabila culturii de consum.

Nu se stie insa, cand si pe ce cale, a patruns mitul lui Mos Craciun in obiceiurile romanesti, in cultura noastra, dar cu totii asteptam cu bucurie sarbatorile Craciunului atat cei mici cat si cei mari, fiind un prilej de bucurie, de a se reuni familiile in jurul mesei de Craciun. La romani, ca si in alte tari unde crestinii sant majoritari, craciunul inseamna Nasterea Domnului Iisus Hristos, De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasandu-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, "darurilor de la Moş Crăciun".Dar ce este mai minunat este ca in seara de ajun rasuna colinde in tot satul, chiar si in orase se mai colinda si acum. Copiii sant intampinati cu mere, nuci si covrigi, special pregatiti pentru aceasta ocazie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...