luni, 8 aprilie 2013

MUCEGAI PE HAINE, CURATARE, SOLUTII

Mucegai pe haine prevenire, curatare, solutii


Aparitia mucegaiurilor pe haine se datoreaza neglijentei in modul de pastrare a imbracamintei. Mucegairea hainelor este conditionata de un exces de umiditate si de neaerisirea spatiului de pastrare, de depozitarea acestora in locuri cu igrasie. Mucegaiul duce la distrugerea fibrelor, a tesuturilor din derma, la slabirea rezistentei pielii si la caderea firelor de par (tesaturi, blanuri, haine din piele).--> Depistarea mucegaiurilor se face dupa mirosul caracteristic, ca si dupa aparitia unor pete de culori diferite, localizate mai vizibil pe suprafata materialului. O depistare timpurie a prezentei mucegaiului, cu mult inainte de extinderea lui pe o suprafata mare sau in profunzimea tesuturilor, se face prin expirarea (pe gura) direct pe confectie a aerului cald si umed, dupa care acesta se inspira (pe nas). Prin acest procedeu se sesizeaza imediat mirosul caracteristic de mucegai. Combaterea mucegaiului de pe haine se poate face prin mai multe procedee. Atacurile incipiente se anihileaza prin simpla stergere repetata a zonei invadate cu o panza de tifon sau de sac si scoaterea hainelor din mediul umed, favorabil dezvoltarii miceliilor.

O metoda de combatere mai eficienta (mai ales la hainele din piele si din blana) consta in frecarea intensa a zonelor atacate, precum si a celor invecinate, dupa indepartarea mucegaiului, cu un amestec de rumegus si neofalina. In cazul localizarii mucegaiului si pe firele de par (la blana), se freaca intreaga suprafata a hainei. Dupa uscare, zonele decolorate de mucegai, de pe piele (partea carnoasa), se freaca intens cu talc sau cu praf de creta. O alta metoda de combatere a mucegaiului consta in tamponarea repetata a zonei atacate cu o solutie preparata din spirt sanitar si salicilat, dupa care se freaca cu talc sau praf de creta, care ulterior se inlatura prin periere, dupa care se unge locul cu o emulsie preparata acasa astfel: reteta din 150 ml  apa si un galbenus de ou, care se bat impreuna pana cand devine o emulsie, apoi se unge portiunea deteriorata a hainei. Prevenirea mucegairii hainelor se face prin pastrarea acestora in spatii corespunzatoare, aerisite, evitand depozitarea in apropiere a produselor organice alterabile.

Hainele umezite de ploaie sau de fulgii de zapada vor fi puse in sifonier numai dupa ce s-au uscat si periat.

Cuvinte: Mucegaiul pe haine, curatare, tratament, mucegai, blanuri, solutii, mucegaiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...