luni, 8 aprilie 2013

SAPUNUL DE CASA RETETA, SAPUN RUFE

Sapunul de casa retete, fabricare sapun natural


Sapunul de casa se obtine in urma reactiei dintre o grasime si un hidroxid alcalin. Pentru prepararea sapunului se folosesc resturi de grasime (seu, untura de porc, margarina, unt, ulei) si soda caustica. Printr-o metoda simpla si usor de realizat se poate prepara si acasa un sapun de calitate.

Pentru sapunul de rufe se strang toate resturile de grasime intr-un vas pana cand se ajunge la o cantitate de 4 — 5 kg. (Nu se folosesc resturi de grasime greu mirositoare, din cauza alterarii), intr-o caldare de 10-15 litri se pun cate 200 g soda caustica si 1 litru de apa pentru fiecare kilogram de grasime.--> Dupa ce soda s-a dizolvat, se pune caldarea pe foc si se introduce grasimea, amestecand continuu. Persoana care pregateste sapunul va purta ochelari si isi va feri fata si mainile in timpul operatiei, pentru a nu fi stropite de lichidul care clocoteste. Amestecul se fierbe timp de 2-3 ore, pana cand se produce procesul de saponificare (apare mirosul caracteristic de sapun). Sapunul este gata si se poate turna in cutii de lemn captusite cu hartie. (Atentie! Caldarea cu sapun fierbinte, se va apuca de manere numai prin intermediul unei carpe uscate, dupa ce s-a lasat putin sa se raceasca. Nu se foloseste carpa uda la manipularea caldarii, deoarece apa din tesatura poate ajunge la temperatura de vaporizare si se produc astfel arsuri grave la maini).

Inainte de solidificare, sapunul poate fi parfumat cu orice esenta, de exemplu tinctura de pelin, de trandafir, de liliac sau orice preferinta exista. Daca se doreste si o colorare a lui, se va turna in amestec putin colorant organic. Dupa 24 de ore se scoate sapunul din cutie, se taie in bucati care se pun apoi la uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...