luni, 8 aprilie 2013

INFUZIE DE VETRICEA, COMBATERE DAUNATORI

Infuzie de vetricea pentru combatere daunatori in gradini


Vetriceaua este o planta medicinala, care se intalneste, frecvent, pe marginea gardurilor, a drumurilor comunale, pe diguri, in locuri ruderale insorite, de la campie pana la munte. Pana la 1 m inaltime. Flori multe, galbene, in varful tulpinii. Se recolteaza din iulie pana in octombrie, in timpul infloritului. Se poate usca, in manunchiuri, atarnate in poduri aerisite. Dupa uscare, se marunteste si se pastreaza in saci de iuta, in locuri aerisite. Substanta activa este un ulei eteric pe baza de tuiona. Vetriceaua se inrudeste cu planta numita piretru, care creste in tarile calde, si din care se extrage puternicul insecticid numit piretrina.


Reteta: 300 g frunze cu flori, in stare uscata, pentru 10 l apa. In concentratie de 25% (dilutie 1:3 cu apa), prin stropirea plantelor si a solului, impotriva paduchilor de frunza si de radacina, furnicilor, albilitei, mustei morcovului, mustei cepei, viermelui merelor si prunelor, viermilor de sol. Este unul din repelentii cei mai puternici.

Infuziile sau ceaiurile se prepara din material vegetal proaspat sau uscat, in stare maruntita, prin turnare peste acesta de apa clocotita, dupa care se lasa, sub capac, pana la racirea completa. Se filtreaza. Resturile vegetale se preseaza in pumn.

Cuvinte: Vetricea, planta repelent, combatere daunatori, infuzie, solutii naturale, daunatori gradini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...