luni, 8 aprilie 2013

STATIUNEA BALNEARA BORSEC, TRATAMENT

Statiunea balneara Borsec tratament, indicatii, turism


Statiunea Borsec este situata la 26 km de Toplita, in localitatea Borsec judetul Harghita si este evidentiata prin ape care contin bicarbonat de sodiu, alaturi de ele se pot gasi si alte elemente minerale care moduleaza efectul farmacologic exercitat de ionul bicarbonic.

Valoarea lor terapeutica poate fi pusa în evidenta atît prin consumul intern, cît si prin folosirea în cadrul unor proceduri hidroterapice, cure ezterne. Baute apele bicarbonatate exercita asupra organismului mai multiple actiuni. In timpul cînd actioneaza asupra stomacului, apa venind în contact cu mucoasa gastrica, produce o neutralizare directa a secretiei acide a stomacului, fapt pentru care sunt considerate factori terapeutici adjuvanti deosebit de utili în tratamentul maladiei ulceroase. Renumitele ape din statiunile Borsec corespund pe deplin acestor cerinte.--> Efectul terapeutic al apelor bicarbonatate este strict individualizat pentru fiecare tip de apa minerala bicarbonatata în parte, datorat în primul rînd raportului existent între concentratia de acid carbonic si bicarbonat de sodiu. Totodata, raspunsul gastro-secretor este modulat de actiunea ionilor de sodiu, calciu si magneziu, de aceea, ele sunt recomandate în gastritele hiperacide si în boala ulceroasa, colita de fermentatie, metabolismul glucidic, al grasimilor si proteinelor. Cura cu ape bicarbonatate actioneaza asupra metabolismului glucidelor inducand, prin mai multe mecanisme, reducerea concentratiei sangvine a glucozei. Acest lucru este posibil datorita stimularii sintezei si eliberarii de insulina (hormon pancreatic ce scade concentratia glucozei din sînge) si cresterii depozitarii de glucoza în ficat (se reduce astfel eliberarea ei în circulatie). Datorita acestor proprietati se recomanda folosirea apelor alcaline în tratamentul diabetului zaharat, cu atît mai mult cu cît la diabetici, existand în permanenta riscul de acidoza, apele alcaline reusesc sa tamponeze o parte din valentele acide rezultate din metabolismul modificat al acestor bolnavi.

Cura de ape alcaline modifica concentratia de acid uric în plasma, [raspunzator de aparitia unei boli de metabolism guta si care contribuie la aparitia aterosclerozei], prin cresterea eliminarii a acestui acid prin  urinare. In afara efectelor mentionate, cura hidrominerala bicarbonatata reduce incidenta litiazei renale urice, datorita maririi solubilizarii acidului uric în urina. Astfel apele de la Borsec cresc concentratia gamaglobulinelor (utile în reactiile de aparare antiinfectioas ale organismului), reduc concentratia plasmatica a albuminelor, modifica diureza (cantitatea de urina eliminata în 24 ore), ofera protectia fata de reactiile alergice cutanate, digestive sau respiratorii, sunt utile în protectia organismului fata de socul anafilactic, motiv pentru care, cura interna este indicata alaturi de medicatia antialergica persoanelor susceptibile pentru declansarea unor astfel de reactii, tratamentul eczemelor pruriginoase sau varicoase, ca si cel al bolilor cardiovasculare compensate.

Dintre obiectivele turistice enumeram cateva:
Grota ursilor din Borsec, Pestera de Gheata, Cetatea bufnitelor, Poiana zanelor etc. Deasemeni se pot vizita alte obiective turistice si locuri minunate precum: Lacul Rosu, Lacul Bicaz, Cheile Bicazului, manastirile din Neamt, Agapia, Varatec, se poate schia pe partii amenajate si multe alte drumetii in imprejurimi, cu locuri mirifice.

Un comentariu:

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...