luni, 8 aprilie 2013

MASTIC LA RECE, CEARA DE ALTOIT POMI FRUCTIFERI

Mastic la rece, ceara de altoit pomi fructiferi


Masticul sau ceara de altoit previne infectarea ranilor cauzate de operatiunile de altoire a pomilor fructiferi si favorizeaza calusarea (vindecarea) acestora.

Dam mai jos 3 retete de mastic, preparat la rece, utilizabil fara incalzire, prealabila:

a. 730 g sacaz (sau rasina), 75 g seu, 75 g ceara de albine, 120 g spirt denaturat de 90 vol%.

b. 250 g parafina, 250 g smoala, 250 g seu, 10 g ceara de albine, 100 g ocru (pamantel), 140 g spirt denaturat de 90 vol%.--> Materialele respective, minus spirtul, se maruntesc, se amesteca si se pun la topit intr-un ceaun cu o capacitate de 2—3 ori mai mare decat volumul amestecului. Dupa topirea masei vascoase, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca pana cand temperatura masei vascoase scade la 45 - 50°. In acest moment se toarna spirtul, care, pentru a nu se evapora, se incalzeste in prealabil, incalzirea spirtului se face in sticle fara dop, care se incalzesc intr-o baie marina, treptat, pana la temperatura de 50-60°. Se omogenizeaza amestecul si se trece in cutii, inchise ermetic, in vederea pastrarii. Daca prin pastrare indelungata masticul se intareste, se adauga peste el putin spirt cald si se amesteca.

c. 1 kg smoala, 200 g seu de vita.

Materialele se topesc separat, fiecare in cate un vas emailat, si apoi, calde fiind, se amesteca impreuna intr-un vas mai mare. Acest mastic este elastic si nu crapa la temperaturi scazute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...