luni, 8 aprilie 2013

TENIA PANGLICA, VIERMI INTESTINALI

Referat, Tenia panglica,  viermi intestinali, tratament


Tenia (panglica) este un vierme parazit, care traieste în intestinul subtire al omului si al multor animale.

—De unde vine numele Teniei? La unul din capete, corpul este subtiat, ca un fir de ata, iar la celalalt, latit pana la 1 cm.

Capatul subtire se termina cu o umflatura ca o gamalie de ac, numita scolex. Cercetand scolexul cu lupa, observam o ridicatura inconjurata de o coroana dubla de "carlige si 4 ventuze".

Traind fixata in intestin, la intuneric, ea nu are nici organe de simt, nici de miscare. De asemenea, lipsesc aparatele: respirator, digestiv si circulator. Hrana, gata mistuita, trece din intestinul subtire al gazdei in corpul teniei, hranind-o. In schimb, tenia are un aparat excretor simplu, iar in fiecare segment organele de inmultire foarte dezvoltate. In ultimele segmente se formeaza un numar foarte mare de oua. Aceste segmente sunt eliminate odata cu excrementele omului. Ouale se pot dezvolta numai daca ajung in corpul unui animal-gazda. Porcii care rama prin gunoaie pot inghiti si oua de tenie. In intestinul porcului, din ou iese o larva mica, prevazuta cu carlige, care patrunde in peretii intestinului si trece in sange. Transportate de sange ele se opresc in muschi, indeosebi sub limba, unde se transforma in basicute albicioase, ca niste boabe de mazare, numite cisticerci. Ei sunt plini cu un lichid in care atarna un scolex, urmat de cateva segmente. Cisticercii dau carnii de porc bolnav un aspect mazarat. Daca omul consuma aceasta carne cu cisticerci, fara sa o fiarba sau sa o friga bine, cisticercii ajung in intestinul lui. Invelisul cisticercilor se distruge si scolexul se fixeaza de peretii intestinului. Tenia incepe sa creasca si in cateva saptamani va atinge lungimea de 8 - 10 m.

Dezvoltarea teniei cere doua gazde: omul, gazda principala, in intestinul caruia tenia traieste si se inmulteste si porcul, gazda intermediara.

Pe langa faptul ca slabeste organismul luandu-i hrana, tenia produce in intestinul subtire al omului substante otravitoare, imbolnavindu-l.

Tratament medicamentos si naturist:
Pentru a scapa de tenie se folosesc diferite medicamente ca: Niclosamida si tratament naturist cu samanta de dovleac [bostan] consumate ca atare si sub forma de decoct. De asemenea, nu trebuie sa consumam carne de porc decat bine fiarta sau bine fripta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...