luni, 8 aprilie 2013

GREUTATEA NORMALA LA NOU NASCUTI, COPII

Greutatea normala la nou nascuti, copiii la nastere


Particularitati fiziologice si patologice ale nou nascutului

Primele informatii care se comunica mamei dupa nastere sunt: sexul si greutatea.

Greutatea medie a nou-nascutului este de circa 3 200 g, cu 200-300 g mai mare la baieti decat la fetite; primii nascuti sunt deobicei mai mici decat urmatorii; parintii mai mari au de regula copii mai mari, cei mai mici au copii mai mici.

Nou-nascutii la termen, normali, difera intre ei ca greutate; unii pot sa aiba greutate in jur de 3 400 g, altii au o greutate mai mica-2 800 g- si, in sfarsit, altii sunt mult mai mari, peste 4000 g.--> Unele mame ai caror copii se nasc cu o greutate mult peste 4000 g sunt incantate pentru ca, copilul lor bine incarnat pare mai frumos decat altii mai mici. Medicul insa va observa cu atentie un numar de zile pe acesti copii, pentru ca o greutate excesiva poate sa fie datorita unei tulburari glandulare a mamei {diabet sau prediabet}. In multe tari, ca si la noi, se face acestor mame, in zilele urmatoare nasterii "hiperglicemia provocata" {o analiza simpla, usor de efectuau, care pune in evidenta predispozitia mamei pentru diabet, dandui-se astfel posibilitatea de preantampinare a agravarii acestei stari.

Copii cu o greutate sub 2 500 g in majoritate sunt copii nascuti fie inainte de termenul normal al nasterii, fie ca in uter nu au avut o nutritie satisfacatoare {copii denutriti}.

In primele patru saptamani fiziologia bebelusului este diferita de cea a copilului mai mare. Este perioada "neonatala}, perioada de adaptare la conditiile vietii extrauterine. Bebelusul in aceasta perioada prezinta unele aspecte si manifestari normale, care trebuie sa fie cunoscute de mama, pentru a nu fi interpretate eronat, considerand ca, copilul ar suferi de cine stie ce maladie sau tulburare de adaptare.

Pentru interpretatrea justa a acestor particularitati vom mentiona in articolele urmatoare, pe cele mai comune, cu explicatia cauzei si semnificatia lor. Cand intensitatea sau durata unora dintre aceste aspecte depasesc anumite limite, sunt necesare investigatii speciale si aplicarea unor tratamente pe care numai medicul le va putea indica.

Cuvinte: Nou nascuti, greutatea normala, copilul la nastere, greutatea medie, bebelusi, nou nascut, greutate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...