luni, 8 aprilie 2013

HARTA TURISTICA, GHID TURISTIC, CITIREA HARTII

Harta turistica - Ghid turistic, citirea hartii


Harta turistica însoteste de obicei un ghid turistic mai detaliat, ea avand rolul de a concentra la maximum, intr-un singur tablou vizual, indicatiile esentiale  cuprinse in descrierea traseelor. Hartile turistice sunt întocmite si avizate de specialisti, de aceea trebuie sa avem toata încrederea în indicatiile lor, pe care le vom urmari cu atentie.

1. Orientarea hartii se face cu ajutorul sagetii (care de obicei indica directia Nord-Sud),a rozei vinturilor sau a punctelor cardinale mentionate in mod expres. Cand aceste indicatii lipsesc, orientam harta tinand seama de conventia internationala asupra acestei probleme de topografie. Astfel, in partea de sus a hartii, pe care o asezam în fata noastra pentru o citire normala a textului, se afla Nordul. In acest caz avem în partea de jos a hartii Sudul, in dreapta Estul si in stanga Vestul. Pentru aflarea punctelor cardinale "pe teren" ne amintim regulile de orientare învatate în primele clase scolare: soarele, muschiul copacilor, pozitia bisericilor etc. sau, si mai sigur, busola. Chiar cand suntem pe traseu si identificam unele puncte de pe harta (varfuri de munti, cursuri de ape, asezari etc.) este bine sa verificam orientarea hartii si dupa punctele cardinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...