luni, 8 aprilie 2013

IRISUL OCHIULUI UMAN, ANATOMIE

Irisul ochiului anatomie, oglinda sanatatii noastre


Privit la microscop, irisul se aseamana cu suprafata lunii: mici adancituri, mici ridicaturi, mici pete. Aceste semne ne vorbesc - cine stie sa le descifreze - despre starea de sanatate a organismului tot atat cat analizele de laborator: semnele sapate indica oboseala, o carenta; petele indica tulburari psihologice, intoxicatii; pierderea pigmentatiei irisului e paralela cu pierderea elasticitatii tesuturilor.

Irisologia sustine ca in iris este reprezentat intreg corpul, partea stanga in ochiul stang si partea dreapta in ochiul drept. Pentru localizarea sistemelor (limfatic, sanguin, nervos) si al organelor, ochiul a fost impartit in inele concentrice si in 12 sectoare, intocmai cadranului, unui ceasornic. Fiecare parte a corpului este, deci, inclusa intr-un sector, dar subdiviziunea nu este rigida.

Originile irisologiei, se spune, se pierd in negura timpurilor. Se presupune ca Hipocrate si Paracelsus (care au trait respectiv in epoca greaca si renascentista) au fost si irisologi: Studiile specialistilor au relevat ca inainte chiar de a se manifesta vreo boala sau de a se ivi vreo durere apare un semn pe iris. Cum se explica aceasta corelatie? Prin faptul ca sistemul nervos duce pana la iris semnalele care pornesc din organul bolnav. Aceasta tehnica investigatorie (care este socotita de unii stiinta si in acelasi timp arta) nu se substituie examenelor de laborator sau clinice, ci ofera o metoda de diagnostic cu infinite posibilitati in domeniul  preventiv.

Cuvinte: Irisul, ochiul uman, iris, anatomie, irisologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...