luni, 8 aprilie 2013

LUCRAREA PROTECTIVA A SOLULUI, GRADINARIT

Lucrarea protectiva a solului, gradinaritul ecologic


Lucrarea protectiva a solului vizeaza protejarea structurii acestuia, dar, mai ales, protejarea microorganismelor care ii dau viata. Acest deziderat, se realizeaza prin evitarea sau reducerea la minimum a interventiilor brutale asupra solului, cum sunt: lucrarile adanci cu inversarea straturilor, discuitul, frezatul, tasarea solului cu tractoare si masini grele etc.

Cu totii stim ca solul din padure, care nu se ara si nu se "cazmaleste", are un grad ridicat de fertilitate. Prin intoarcerea straturilor, vietuitoarele aerobe (iubitoare de aer) ajung in conditii ,anaerobe (fara aer sau cu aer putin), iar, pe de alta parte, humusul de suprafata, numai partial mineralizat, ajunge in locul humusului de adancime, total mineralizat, care este cel mai accesibil pentru a fi absorbit de radacini. Aceasta nu inseamna ca, pur si simplu, se renunta la cazma. In cazul solurilor grele sau tasate vom continua sa practicam cazmalitul clasic. Cel putin pana in momentul in care vom reusi sa amelioram aceste soluri, de-a dreptul chinuitoare.--> In cazul solurilor mai usoare sau ameliorate vom schimba putin modul de folosire a cazmalei, in sensul ca vom lucra pamantul in forma de sah, adica vom transloca brazdele taiate cu cazmaua in spre inainte, pe o distanta de 20—30 cm, fara sa le intoarcem. Cu un scormonitor sau cu dintii unei sapaligi vom afana fundul brazdei, dupa care vom transloca un nou sir de brazde. Daca dorim sa incorporam concomitent gunoi de grajd sau compost (proaspat sau semidescompus), acesta se introduce, intre doua siruri de brazde (si nu sub brazde). Se admite, eventual, o intoarcere de strat, dar nu mai gros de 15 cm, in cazul incorporarii ingrasamintelor verzi sau a ingrasamintelor organice, toamna.

Pentru lucrarea protectiva a solului se folosesc unele unelte cunoscute la noi in tara (cazmaua, sapaliga, grebla) si altele mai putin, cunoscute: furca de afanat adanc, sapa pentru scormonit, gheara de afanat adanc, sapa de impins si tras, furca dubla de afanat adanc. Furca simpla de afanat adanc este o furca puternica, cu 4 dinti, lati si nu rotunzi, aproape drepti, de 28 cm lungime fiecare. Furca dubla are 5 dinti, din care primul, al treilea si al cincilea au 28 cm lungime, iar al doilea si al patrulea au 23 cm. Coada furcii duble este metalica, cu manere de lemn. Gheara de afanat adanc este, de asemenea, o unealta puternica, de forma unui cultivator cu un singur cutit, tip laba de gasca, dispus la capatul unui suport metalic, arcuit ca o secera. Unghiul de arcuire este astfel ales incat permite o actionare usoara, inclusiv la adancimi mai mari, precum si pastrarea constanta a adancimii de lucru pe care ne-am propus-o.

Furca de afanat adanc se infige la intervale de 10- 20 cm, pe toata lungimea dintilor, actionandu-se de varful cozii inainte si inapoi, de mai multe ori. In urma furcii se actioneaza cu gheara. De mentionat ca gheara de afanat se poate folosi si la intretinerea culturilor. Pentru pregatirea terenului biogradinarul mai foloseste, la nevoie, o sapa de scormonit, care este o furca cu dintii rotunzi si indoiti, iar pentru intretinerea culturilor are la dispozitie o gama foarte larga de unelte usoare, ergonomice, adecvate fiecarei lucrari si fiecarui tip de sol, cum sunt sapele (de lovit, de tras, de impins), sapaligile, greblele, de fier si de lemn, cultivatoare de mana, cu si fara roata etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...