luni, 8 aprilie 2013

MULCIREA SOLULUI IN GRADINA, FERTILIZARE

Mulcirea solului in gradina, gradinaritul ecologic


Mulcirea soiului este o lucrare protectiva, care are la baza tot intelepciunea naturii. In padure natura mentine la suprafata solului o plapuma vegetala permanenta, numita litiera. Mulciul este litiera gradinii. El a mai fost denumit si "alifia pamantului".

Mulcirea nu se practica in gradinile umede si umbroase, in gradinile in care avem probleme cu melcii fara cochilie, cu soarecii sau cu sobolanul scormonitor. Materialele pentru mulcire trebuie sa fie, pe de-o parte ieftine si disponibile in cantitati suficiente, iar, pe de alta parte, ca aspect, sa fie usoare, uscate sau semiumede: paie, pleava, fan stricat, frunze, rumegus, talas, coaja de copaci, turba, litiera de padure (cu aprobarea organelor silvice), compost sau gunoi semifermentat etc.

Mulcirea nu este o operatie care vizeaza si inlocuieste ingrasarea culturilor, dar ea poate avea si un efect secundar de ingrasare, in special cu azot. Mulcirea echivaleaza cu o precompostare, de aceea materialele, care se strang dupa efectuarea mulcirii, se pastreaza pentru anul viitor sau se trec direct la compostare.--> Cateva reguli pentru efectuarea mulcirii:

- Mulcirea se incepe primavara, dupa rasarirea culturilor, si se continua pe tot  parcursul verii. Stratul de mulci va avea grosimea de 5-10 cm, permitand schimbul de gaze dintre sol si atmosfera.

- Inainte de mulcire solul se praseste si, daca, e cazul, se uda.

- Toate materialele cu structura grosiera (vreji, trestie, buruieni) se maruntesc, prin taiere pe un butuc.

- Materialele pentru mulcire nu trebuie sa contina seminte germinabile, oua de melci, sau sa fie infestate cu boli si daunatori periculosi.

- Pe masura ce mulciul se descompune, stratul se improspateaza (de mai multe ori pe vara).

- Materialele organice uscate (paie, rumegus, coceni tocati s.a.) se stropesc de mai multe ori cu plamadeala de urzica, extract de humus sau plamadeli din dejectii de animale, pentru a asigura hrana bacteriilor nitrificatoare, care le descompun.

- Pentru a nu fi luate de vant, materialele usoare se acopera cu materiale mai grele.

- Pomii fructiferi se pot mulci prin intelenirea artificiala a spatiului de sub protectia coroanei ("saiba" trunchiului), avandu-se grija ca iarba sa se coseasca des, pentru a nu concura pomii in apa si hrana.

- Capsunii se pot mulci cu folie neagra. Rabatele cu flori se vor mulci cu materiale estetice (rumegus, turba), pentru a nu stirbi din frumusetea florilor. Intre arborii si arbustii ornamentali se pot cultiva plante acoperitoare de sol, cu port tarator, cum sunt: iedera, saschiul, vinarita, lacramioare, pochivnic (Asnriun curopaeum) s.a. (mulciul "viu").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...