luni, 8 aprilie 2013

PADUCHELE LANOS AL MARULUI, COMBATERE

Combaterea daunatorilor, Paduchele lanos al marului


Paduchele lanos ataca mai ales marul, dar se mai pot intalni pe diferite specii ornamentale de foioase si conifere. "Lana" alba este o secretie ceroasa care ingreuneaza mult combaterea. Se instaleaza la baza trunchiului, la intersectia ramurilor, pe rani. Zonele atacate se transforma in cancere deschise.

a. Protejarea dusmanilor naturali: viespea afelinus, urechelnita, plosnitele pradatoare, pasarile-scortar (scortarul, toiul, ciocanitoarea).

b. Mijloace de prevenire sau îndepartare
 
- Ungerea trunchiului pomilor cu pasta de întretinere sau  preparatul lui Lust;
- Ungerea ranilor cu balsam de rana sau mastic;
- Tratarea scorburilor;
- Cultivarea de condurasi pe "saiba" pomilor (sub proiectia coroanei). Soiurile taratoare se pot palisa pe trunchiul merilor.

Preparatul lui Lust reteta: 10 l din acest preparat se obtine din 500 g caoli, bentolina sau, pur si simplu, argila maruntita, 300 g sare potasica, 100 g sulf muiabil si 100 ml apa de sticla {sau ulei parafinic US-92}, toate dizolvate in 10 l apa, in ordinea in care s-au prezentat. Folosirea unuia din cele doua preparate ale lui Lust face de prisos varuitul pomilor. Varul, singur, se considera un mijloc de protectie multumitor, dar insuficient la nivelul posibilitatilor actuale. Se aplica prin pensulare, pe trunchiurile pomilor si la baza ramurilor groase, pana la inaltimea la care ajungem stand in picioare pe sol. Nu contine var, deci pomii nu se albesc {unii cultivatori nu agreaza acest lucru}. Preparatul lui Lust se utilizeaza pe scara larga in livezile biologice din Germania.

c. Mijloace de omorare, nepoluante

- Viespea afelinus s-a raspandit în fauna indigena. Primavara, în lunile mai-iunie se cauta colonii de paduche lanos atacat, de viespe. Se recolteaza cateva ramuri cu viespe, care se leaga langa colonia fara viespe;
- Taierea ramurilor atacate si scufundarea lor în apa fierbinte;
- Extirparea coloniilor cu peria de sarma, netezirea cancerelor si ungerea acestora cu: balsam special, extract   de condurasi, extract din feriga de padure, carbolineum (ulei de carbune) sau cu unul din urmatoarele preparate:
1. alaun 1 parte, soda de rufe 1  parte si  15 parti apa.
2. 20 g frunze de tutun se fierb în 150 ml apa, se adauga 25 g sapun de rufe dizolvat în 150 ml apa, dupa care se adauga 400 ml spirt denaturat de 50 vol%. Pensularile se repeta dupa  14 zile.

d. Mijloace de omorare, poluante

- Stropirile de  vara cu insecticide ca Decis 2,5, Oltitox 50, Bromofos 30, Onefon 80, afecteaza si paduchele lanos;
- Stropire de iarna cu Oleocarbetox 2%;
- Perierea coloniilor si ungerea cancerelor cu Oleocarbetox  5%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...