luni, 8 aprilie 2013

TOTUL DESPRE ACNEE, TRATAMENTE

Totul despre acnee, cauze, tratamente, procedee naturiste


Prin acnee se intelege o inflamatie cronica a folicului pilosebaceu. Cand aceasta inflamatie este insotita de o retinere de sebum in glandele sebacee se spune ca acneea este seboreica; cand apare la tineri si aspectul leziunilor este variat, polimorf, se defineste ca o acnee juvenila. Alteori inflamatia este insotita de o roseata si se numeste acnee rozacee, cand foliculul pilosebaceu este distrus, acneea este denumita acnee necrotica.

In ultima vreme s-a extins notiunea de acnee si la anumite iritatii toxice - profesionale sau medicamentoase - ale foliculului - si se cheama acneea profesionala.

In practica cosmetica se intalneste cu precadere acneea juvenila, care apare la pubertate, de preferinta pe fata, submandibular pe decolteu si pe spate; netratata corespunzator, lasa prin vindecare cicatrice inestetice. Este lesne de inteles de ce aparitia unei astfel de boli la un tanar afecteaza starea psihica si ii creeaza complexe. Aparitia acneei juvenile in preajma pubertatii nu este o simpla intamplare, ea apare legata de "furtuna" endocrina a varstei, la care contribuie glandele suprarenale, hipofiza si mai ales glandele genitale. Ca o urmare a acestei "furtuni" endocrine apare tenul seboreic - cu hipersecretia de sebum. Daca mai intervin si alti factori ereditari, digestivi sau alimentari, pe acest teren poate sa apara acneea.

Se observa, in general, ca o alimentatie bogata in grasimi, dulciuri, condimente si saraca in proteine si in vitamine (complex B, F, A etc.) favorizeaza aparitia sau agravarea acneei juvenile. De asemenea si cei predispusi la constipatie sau cu colite de fermentatie sunt candidati la acnee. Nu trebuie neglijati si alti factori destul de importanti care contribuie la aparitia acneei, ca: factorul neuropsihic (socuri emotionale - tensiune nervoasa); factorul microbian (focare de infectie amigdaliene, apendiculare, dentare etc.) sau factorul chimic, reprezentat prin anumite substante iritante sau sensibilizante ale pielii ca: medicamente, uleiuri minerale sau chiar produse cosmetice necorespunzatoare.--> Aspectele acneei juvenile sunt foarte variate incat isi merita numele de acnee polimorfa, incepand cu punctele negre (comedoanele), care sunt dopuri de sebum in porii dilatati ai pielii, acneea poate trece printr-o gama variata de leziuni (papule, pustule, noduli, abcese, chisturi sebacee etc). Aceste leziuni predomina pe fata, ceafa, umeri, spate si piept si evolueaza dupa forma clinica descrisa mai sus, intr-un timp mai lung sau mai scurt, catre cicatrizare, uneori cu cicatrice inestetice.

Tocmai pentru faptul ca acneea juvenila apare intr-o perioada cand incep preocuparile estetice, este necesar sa se dea o atentie deosebita tratamentului, care este de lunga durata, plictisitor pentru tinerii nerabdatori sa se vada mai repede vindecati.

Din nefericire nu exista medicamente miraculoase care sa scurteze timpul tratamentului. Numai o colaborare stransa intre medicul dermatolog si cosmeticiana poate vindeca aceasta boala si mai ales preveni aparitia cicatricelor inestetice. Medicului dermatolog ii revine sarcina sa trateze tulburarile endocrine sau digestive, sa fixeze regimul igieno-dietetic, sa depisteze focarele de infectie, sa trateze anemia si avitaminoza. Cosmeticienei ii revine rolul sa aplice un tratament local corect care are ca scop: tratamentul tenului seboreic, indepartarea comedoanelor, impiedicarea formarii de papule sau pustule si eliminarea puroiului. Dupa o pregatire locala a pielii, in conditii de asepsie si cu instrumentarul adecvat, se executa adevarate microinterventii chirurgicale, dupa care se lotioneaza pielea cu solutii dezinfectante si antiacneice. Cosmeticiana mai are in rezerva terapeutica si alte "arme mai grele" ca: procedeul de exfoliere (peelingul) si agentii fizici (crioterapia - razele ultraviolete, ozonoterapia etc). Este bine de stiut ca si leziunile rebele dupa vindecarea acneei (cicatrice, pete) pot fi mult ameliorate sau facute sa dispara printr-un tratament de specialitate, in care medicul dermatolog si cosmeticiana isi au sectorul lor de activitate.

Cunoscand aceste lucruri, consideram empirica si periculoasa scoaterea prin stoarcere "intre unghii" a punctelor negre si a "cosurilor", manevra care difuzeaza, prin strivire, infectia in restul pielii.

Constipatia si acneea.

Se stie ca printre altele, o cauza principala a aparitiei acneei este si constipatia care are o inraurire nefasta asupra tenului. Cauzele care o produc sunt multiple, iar o alimentatie nepotrivita o influenteaza in foarte mare masura. O alta cauza care contribuie la instalarea acestui mare neajuns este si neglijenta, care duce la lenevirea intestinului. Parintii sunt obligati sa faca educatie copiilor in acest sens, obisnuindu-i sa-si evacueze intestinul la ore fixe.

Metodele pentru combaterea acestui neajuns sunt printre altele : alimentatia rationala, echilibrata, sportul, gimnastica, masajul, hidroterapia si in ultima instanta medicamentele.

Alimentatia.

Se recomanda a se consuma: paine neagra sau graham, paine de secara, legume, fructe (smochine, prune uscate, mere, sucuri de fructe); lapte fermentat (kefir, lapte batut, iaurt), marmelada, magiun de prune, miere, glucoza, compoturi, zahar candel (luat cu un pahar de apa la temperatura camerei, dimineata pe stomacul gol) etc. Se recomanda de asemenea sa se consume mai multe lichide: ceaiuri (sunatoare, tei), siropuri (cu apa minerala) sau chiar apa.

Tot pentru prevenirea constipatiei se recomanda dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inaintea micului dejun, sa se bea un pahar cu apa (la temperatura camerei). Poate fi insotit de o lingura de miere sau o bucatica de zahar candel. Intestinul subtire fiind de obicei gol dimineata, apa trece foarte repede si ajunge in intestinul gros, fara a se fi absorbit prea mult din ea. In felul acesta se favorizeaza miscarea masei de resturi alimentare ce se gaseste in intestinul gros. De asemenea se mai recomanda consumarea unui pahar de apa si inaintea mesei de pranz cu acelasi efect.

Gimnastica si sportul.

Prin tonificarea muschilor abdominali gimnastica contribuie la ameliorarea si chiar la vindecarea constipatiei. Cei care nu dispun de timp si mijloace de practicare a unui sport pot face acasa zilnic, cel putin 5—6 minute de miscari de gimnastica, prin care vor intari musculatura abdominala si stimula miscarea intestinului.

In general, toate miscarile de gimnastica, ce se gasesc in multe manuale de profil, sunt bune si conduc la dezvoltarea si tonificarea musculaturii abdominale si a intregului complex muscular.

Va recomandam totusi, in special, urmatorul exercitiu :

1. Se sta intins pe covor cu labele picioarelor sub o mobila grea. Cu mainile pe solduri va ridicati usor trunchiul pana ce ajungeti in pozitie sezanda. Stati cateva secunde si va lasati trunchiul usor pe spate pana ajungeti in pozitia culcat. Exercitiul se repeta de 5-6 ori avand grija ca la ridicare sa inspirati iar la coborare sa expirati.

2. Din pozitia culcat pe spate cu bratele sub ceafa, aduceti genunchii in sus catre barbie si apoi pedalati cu picioarele ca pe bicicleta. Pedalarea se va face in ambele directii, inainte si inapoi. In acelasi timp veti inspira si expira regulat. In prima zi veti pedala de 15 ori apoi zilnic veti mari cu cate 5 pedalari.

In ceea ce priveste sportul, pentru combaterea constipatiei, specialistii recomanda natatia de trei ori pe saptamana cate o ora. Mersul pe jos 1-2 km in pas vioi, alergarea in pas ritmic ca si ascensiunea pe munti sunt de asemenea eficiente.

Masajul si hidroterapia.

Se recomanda zilnic un dus cu apa calduta, timp de 15 minute. Se va frictiona pielea cu o manusa aspra, cu o lufa sau cu o perie cu par de porc, cu miscarile circulare, insistand in zona abdominala. Sapunul intrebuintat va fi cel de copii sau de barbierit.

Cu dusul, cu presiune puternica, se vor executa miscari circulare de masaj pe abdomen. Cei care nu au dus sau cada la indemana, vor intrebuinta un lighean mai mare sau o albie. Tinuta sezand este cea mai recomandata.

Cuvinte: Acneea, cauze, tratament, acnee juvenila, acnee rozacee, acnee necrotica, polimorfa, tratamente, naturiste, cosmetice, dermatolog.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul! Eu am suferit de cosuri si puncte negre timp de cativa ani de zile. Mi-a trecut enorm de greu, pana sa gasesc o solutie buna care sa functioneze cu adevarat. Am gasit un tratament prin recomandari, care e cu produse pe baza de ulei 100% pur din tea tree -arbore de ceai de la Thursday Plantation. Aceaste produse au reusit sa imi usuce toate cosurile si punctele negre, si sa ma vindece definitiv. Am utilizat 4 produse, o spuma, o lotiune, o crema si un gel medicinal, toate 4 din ulei 100% pur de arbore de ceai.Pupici

    RăspundețiȘtergere

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...