luni, 8 aprilie 2013

UDATUL RATIONAL, INGRIJIRE PLANTE

Udatul rational in gradini, apa si legumele


Cea mai buna apa pentru udat este apa de ploaie. Apa de robinet adeseori este prea dura sau contine clor. Putem transforma o apa dura in apa moale, colectand-o la butoaie si scufundand in aceste butoaie un saculet cu turba rosie, sau humus din afinisuri. Folosind apa de robinet, statuta, se realizeaza o scadere a continutului in clor, o imbogatire a apei in bacterii, precum si o udare cu apa la temperatura mediului inconjurator. De asemeni o apa buna de udat in gradini este apa de rau, fiind asemanatoare apei de ploaie.--> Cel mai bun moment, de udare este dimineata, de la rasaritul soarelui pana in jurul orei 10. Este important ca plantele sa nu intre in noapte cu frunzele ude, pentru a nu se favoriza atacul de micoze. Cea mai buna metoda de udare este administrarea apei la sol, fara sa udam plantele. Totusi, in zilele foarte calduroase, in conditiile in care noaptea nu se formeaza roua, este bine ca odata cu udarea de dimineata a solului sa se faca si sprituirea plantelor. In ceea ce priveste norma de apa pentru udat, aceasta este in functie de  umiditatea solului, in general nu trebuie sa fie mai mica de 20 l/mp.

Sa nu uitam ca udarea si, mai ales sprituirea cu apa rece a castravetilor, pepenilor, ardeilor si vinetelor poate compromite cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...