luni, 8 aprilie 2013

TURBAREA SAU RABIA LA ANIMALE, SIMPTOME

Referat, Turbarea la animale - rabia, semne clinice, prevenire


Turbarea este una din cele mai grave zoonoze. specifica animalelor carnivore, domestice si salbatice, este provocata de virusul rabic, care se localizeaza pe sistemul nervos. Este transmisibila la om prin muscatura sau zgarietura animalelor bolnave {caini, pisici, lupi, vulpi si altele}. Dupa date Organizatiei mondiale a sanatatii, turbarea este endemica in 100 de tari.

Evolutia si perioada de incubatie: Evolutia cea mai caracteristica a bolii o prezinta cainele, care este principalul transmitator al turbarii la om. Perioada de incubatie la aceasta specie variaza intre 20-50 zile de la infectia prin muscatura unui animal turbat, Se cunosc si cazuri cand boala s-a declansat si dupa un timp mai indelungat, chiar si dupa un an de zile.

Forme de boala: Turbarea imbraca doua forme clinice - turbarea furioasa si turbarea paralitica sau muta.--> Simptome, manifestari, semne clinice

Forma furioasa incepe prin modificari ale caracterului animalului, care devine capricios, iritabil, agitat sau sta ascuns prin colturi intunecoase. Animalul nu mai raspunde la chemari, latra fara motiv, are vocea voalata. Pierde pofta de mancare si inghite diverse obiecte {pietre, bucati de lemn, paie etc.}. Uneori inghite hrana cu greu si proprietarul banuieste ca i-a ramas un os in gat. Dupa 1-3 zile cainele devine foarte agitat, furios, scurma pamantul cu ghearele sau sfasie obiectele din jur. Apoi infatisarea sa incepe sa exprime groaza, suferinta, cruzime. Are acces de furie, care alterneaza cu stari de depresiune. Dupa cateva zile devine agresiv, atacand alte animale, caini si oameni. In aceasta faza cainele turbat are tendinta de a fugi de acasa, alergand in nestire. In ratacirea sa, se repede si musca oameni si animale, are vocea ragusita, iar dupa latrat emite un urlet prelung, in timpul caruia gura ramane intredesachisa.

In ultima faza apare paralizia, ce afecteaza faringele, limba, maxilarul inferior, partea de dinapoi a corpului. temperatura corpului creste la inceput cu 1-3 grade C, apoi scade, spre sfarsitul bolii fiind subnormala {hipotermie}. Moartea se produce prin asfixie. In anumite faze boala se confunda cu forma nervoasa a jigodiei, cu epilepsia, cu meningitele acute, tumori cerebrale, diverse encefalite.

Forma paralitica sau muta se caracterizeaza prin aparitia timpurie a paraliziilor, fara sa mai treaca prin faza de excitatie, ceea ce scurteaza boala la 2-4 zile.

Semnele turbarii la celelalte animale
sunt asemanatoare, dar cu anumite caracteristici pentru specia respectiva. La pisica se intalneste mai mult forma furiasa. Ranile produse la om de pisica turbata sunt foarte periculoase din cauza coltilor si ghearelor ei foarte ascutite.

Boala apare sub forma furioasa si la cabaline, bovine, porcine, ovine si caprine. La animalele salbatice boala este foarte accentuata, ca de exemplu, la lupi, ale caror muscaturi sunt foarte grave pentru om, cu cat sunt mai aproape de cap. Un caz aparte il prezinta turbarea la vulpi, care are manifestari ciudate, luand aparenta unor animale domestice. In ultimii ani, in urma vaccinarii antirabice a cainilor, virusul turbarii a ramas la animalele salbatice, dintre care vulpile constituie rezervorul principal. Turbarea se mai intalneste la sacal, mistret, cerb, urs, leu, antilope etc.

Sobolanii salbatici reprezinta, de asemenea, un important rezervor de virus.

Datorita turbarii la animalele salbatice, boala s-a extins in ultimii ani in tarile din centrul Europei, Franta si Germania devenind o problema de actualitate medicala.

Indicatii asupra profilaxiei si tratamentului

Detinatorii de caini au datoria de ai tine legati sau inchisi in custi bine imprejmuite. Este interzisa scoaterea cainilor dezlegati si fara botnita pe caile publice. Toti cainii trebuie supusi vaccinarii preventive contra turbarii, iar caini vagabonzi vor fi eutanasiati. Persoanele care au fost muscate de un animal suspect de turbare trebuie sa se adreseze imediat serviciului sanitar-veterinar, care va pune animalul sub observatie.

Daca animalul a murit sau a fost ucis se va proceda la examenul de laborator al creierului {cornul lui Amon}.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...