luni, 8 aprilie 2013

TURBAREA LA OM RABIA

Turbarea la om rabia, simptome, prevenire

, tratament


Turbarea sau rabia este provocata de virusul rabic si este una din cele mai grave zoonoze, specifica animalelor carnivore, domestice si salbatice, care se localizeaza pe sistemul nervos. Este transmisibila la om prin zgarietura sau  muscatura animalelor bolnave ca de exemplu: caini, pisici, lupi, vulpi si altele.

Simptome, manifestri: La om perioada de incubatie variaza intre limite largi, fiind aproximativ 45 de zile, exceptional sub 15 zile sau peste 3 luni.

Forme de boala:
La om ca si la animale sunt doua forme de boala: forma furioasa si forma paralitica.--> Forma furioasa, mai frecventa, dureaza cateva zile si incepe cu senzatii de durere, prurit si furnicaturi la locul muscaturii, dureri de cap, halucinatii, depresiune si uneori tendinta la vagabondaj. apoi apare o stare de puternica excitatie nervoasa cu tulburari respiratorii si spasme ale faringelui. Bolnavul prezinta hidrofobie {frica de apa} si aerofagie. Urmeaza accesele de furie, cu tendinta de a lovi persoanele din jur. Ulterior apar paraliziile. Uneori in faza acceselor dementiale se produce moartea prin sincopa inainte de instalarea fazei paralitice.

Forma paralitica, mai rara, incepe cu paralizia menbrelor inferioare si progreseaza rapid in celelalte parti ale corpului, pana la pierderea totala a mibilitatii. Aceasta forma este lipsita de accese de excitatie si furie. Durata bolii este ceva mai lunga, pana la 4-6 zile.

Tratament: Singurul tratament posibil este vaccinul antirabic care este eficace atat preventiv cat si dupa infectare cu virusul rabic prin muscatura sau zgarietura animalului bolnav..

Prevenire si profilaxie: Persoanele care au fost muscate de un animal suspect de a fi bolnav de turbare, anunta imediat salvarea, sau ajunge in cel mai scurt timp la medic pentru tratamentul de specialitate. Profilactic animalele tinute in curte trebuie vaccinate o data pe an pentru a preveni imbolnavirea, iar daca se banuieste ca este deja bolnav trebuie izolat pentru a preveni muscaturile animalului bolnav.

Dupa cum este cunoscut, vaccinul antirabic este o realizare epocala a marelui Pasteur, care dupa cinci ani de cercetari experimentale pe caini, a aplicat la 6 iulie 1885, pentru prima oara acest vaccin, copilului Joseph Meister, muscat in multe locuri de un caine turbat.

In tara noastra o mare contributie la perfectionarea vaccinarii antirabice a adus-o Victor Babes, care a insotit vaccinul cu inocularea de ser antirabic preparat prima data de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...