luni, 8 aprilie 2013

VECINI BUNI SI VECINI RAI IN GRADINA, ALELOPATIE

Vecini buni si vecini rai in agricultura, alelopatie


Influenta reciproca dintre doua plante vecine, fie acestea ierboase sau lemnoase, se numeste alelopatie. Fenomenul a fost sesizat cu mai bine de 50 de ani in urma, astazi cunoscandu-se faptul ca la baza lui stau substante chimice, secretate de radacini si, respectiv, de frunze, acestea din urma avand si un miros specific. Cele mai multe plante se impaca si se ajuta reciproc (vecini buni). Sunt, insa, si plante care se resping, nereusind sa convietuiasca impreuna (vecini rai). Aceste din urma situatii trebuie, mai ales, cunoscute, pentru a fi evitate.


Din examinarea tabelului se constata, intre altele:

- Cele. mai numeroase cazuri de vecinatati favorabile se intalnesc la cultivarea in amestec a salatei capatana, ridichilor, morcovilor, napilor, salatei pentru foi, spanacului, mararului si capsunilor.

- Cele mai frecvente cazuri de vecinatate nefavorabila se intalnesc la fasole (oloaga si urcatoare), mazare, cartof (cate 5 cazuri), praz, usturoi (cate 4 cazuri), varza, ceapa, fenicul, sfecla rosie si tomate (cate 3).

Mentionam 12 cazuri de vecini rai, care apar mai frecvent in gradinile noastre, si pe care este bine sa le memoram:

- fasolea cu mazarea;
- fasolea cu ceapa;
- fasolea cu usturoiul;
- cartofii cu tomatele;
- cartofii cu varza;
- cartofii cu telina;
- varza cu ceapa;
- varza cu usturoiul;
- castravetii cu ridichile;
- salata cu patrunjelul;
- zmeurul cu  murul;
- tomatele, cartofii si fasolea cu nucul.

O vecinatate favorabila se manifesta printr-o protectie reciproca impotriva bolilor si daunatorilor, (cele mai importante cazuri se vor mentiona la mijloacele biologice de combatere), printr-o favorizare reciproca a cresterii si rodirii si printr-o sporire a calitatii partilor comestibile, adica a recoltei. Unele plante mai ajuta si indirect, cum este cazul papadiei si a trifoiului, care atrag insectele folositoare pomilor fructiferi. Cunoasterea vecinilor buni si a celor rai este de mare importanta pentru practicarea culturilor asociate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ZGOMOTUL, VARIATII, FRECVENTA, HERTZI

Ce este zgomotul, variatii, frecventa, hertzi Sunetul s-a integrat in asa masura in viata noastra cotidiana, incat rareori suntem constie...